Preventietips Schimmels en zwammen

vruchtlichaam van Huiszwam in detail.jpg Zwammen en schimmels hebben specifieke omstandigheden nodig om te kunnen ontwikkelen.  De belangrijkste factor is vocht Plaatsen waar water niet kan opdrogen, vormen een voedingsboden voor de sporen (zaadjes)  die alomtegenwoordig zijn.  Verwaarloosde lekken zullen op termijn altijd leiden tot zwam- en of schimmelvorming.   Lekken en/of vocht oplossen en herstellen is dus de eerste en belangrijkste maatregel die alle andere vooraf gaat. 

In vochtige ruimten (badkamers, keuken,...) is de belangrijkste regel: verzorg de luchtafvoer naar buiten.  Luchtbeweging doet drogen.  In deze ruimten zijn vensters of mechanische afvoer (dampkap, ventilator) belangrijk.
Ook in slaapkamers is verluchting belangrijk, zeker 's morgens bij het opstaan wanneer de luchtvochtigheid (adem, zweet) het grootst is. 

Creatief zijn met valse wanden is goed maar ze zijn absoluut niet geschikt om te gebruiken als achterwand van douche en bad.  Deze wanden worden constant nat en moeten daarom reeds bij de plaatsing op professionele wijze geplaatst worden.  Waterdichte cementbezetting als ondergrond voor tegels is ideaal.  Waterwerend voegsel tussen de tegels is onontbeerlijk.  Duurzame siliconenvoegen zijn cruciaal.
Heel veel zwammen ontstaan achter douchewanden of in houten vloeren onder de kuip, tengevolge van insijpelend vocht dat door niemand tijdig werd opgemerkt.
Een goede raad: informeer goed voor je begint te renoveren.

Isoleren is heel goed, maar doe het op de juiste manier.  Een koud dak (isolatie langs de binnenkant) is zeer gevoelig voor schimmels en moet dus op de juiste manier geplaatst worden.  Er worden veel fouten gemaakt door doe-het-zelvers met soms desastreuze gevolgen.  Ook muren isoleren doe je best aan de buitenzijde.
Een goede raad: informeer voor je begint.

Kelders en kruipruimten liggen onder grondniveau en hebben altijd een hogere luchtvochtigheid.  Strategisch geplaatste verluchtingsgaten zijn onontbeerlijk.  Keldergaten afsluiten is nooit een goed idee.
Houtopstapeling (of afgeleiden: dozen, rekken, kistjes,...) moet worden vermeden in een vochtige kelder.
Houten plafondroosteringen, houten trappen, rekken,... kan men best behandelen met een combiproduct tegen schimmels en houtaantastende insecten.

Huiszwam IV.JPG Wanneer je toch wordt geconfronteerd met Huis- of Kelderzwam, kijk dan eerst je brandpolis na.  Meestal is de schade verzekerd als gevolgschade, m.a.w., is de lek verzekerd, dan is ook de zwamschade verzekerd.
De beste polissen verzekeren Huiszwam altijd, ongeachte de oorzaak.

Je kan ook wel informeren naar renovatiepremies waarbij houtbehandeling en zwambestrijding, soms, zijn inbegrepen.

 

Succes!!!!!!

Contact   Home   Bestrijding   Info en foto's