Preventietips Bedwantsen

Bedwantsen leven bij ons alleen binnen.  Het zijn halfparasieten, zoals de vlo, en leven in de buurt van mensen.  In België komen ze in de natuur niet voor.  Ze worden bijna altijd binnengebracht via goederen (reiszakken, koffers, materiaal,...).  Vooral kleine hotelletjes en jeugdherbergen (rugzaktoerisme) hebben er wel eens last van.  Door het grote verloop van mensen worden ze zelf wel eens het slachtoffer van een infestatie.  

volwassen bedwants.jpg

Kijk na de reis (best al in het hotel zelf) je koffers goed na buiten de woning.  Heb je een vermoeden of had je verdachte beten op je reislocatie, behandel je koffer + inhoud thuis direct met een biocide voor vliegende insecten (deze producten zijn vluchtiger).  Spuiten + koffer dicht voor een uurtje.

Je kan eventueel ook alles een nachtje in de diepvries steken.

Een enkele keer kunnen ze binnendringen via verbindingsgaten van appartementen (bvb cv-leidingen) en dus van een zwaar aangetaste woning/kamer verhuizen naar een andere.  Meestal gebeurt dit nadat de buren actief zijn geweest met biociden.  Een deel sterft, een deel verhuist.

In het begin  zullen bedwantsen zich altijd nestelen in de slaapkamer(s), dicht bij hun voedingsbron, rond het bed.  De eerste symptomen zijn uiteraard jeukende beten die overal op het lichaam kunnen voorkomen.

Door de speciale manier van voortplanten (inseminatie) krijg je snel op verschillende plaatsen groepjes wantsen die, uiteindelijk, ook kunnen migreren naar aanpalende plaatsen.

groep bedwantsen bijeen.jpg Indien je vermoedt dat je beten niet afkomstig zijn van muggen of vlooien, kijk dan je matras en lattenbodem na op kruipende beestjes, en vooral, op zwarte puntjes die in groep bij mekaar staan naast spleten en naden.  Bedwantsen leven in groepjes en scheiden hun uitwerpselen (geronnen bloed) netjes af buiten de schuilplaats.  

Je kan eerst zelf proberen met een biocide tegen kruipende insecten maar let op.  Bedwantsen vertonen meestal resistentie voor heel wat producten.  In andere landen worden ze dikwijls veelvuldig bestreden met biociden, ook preventief.  Dit werkt resistentie in de hand en het zijn uiteindelijk deze beestjes die bij ons terecht komen.

Wacht dus niet te lang om een firma te contacteren. De behandeling is vrij intensief en moet meestal (afhankelijk van de infestatiegraad) herhaald worden.

Contact   Home   Info en bestrijding