Preventietips Duitse kakkerlak

Wat kan je doen, preventief, om geen kakkerlakken binnen te krijgen?

moederkakkerlak met nymfen.jpg

De buurt waar je woont, bepaalt het risico. Kakkerlakken komen nu eenmaal meer voor in de steden, en dan vooral in de volksbuurten.
We mogen ook niet vergeten dan de schadelijke soorten bij ons niet in de natuur voorkomen en enkel binnenshuis kunnen overleven.
We krijgen ze dus binnen via goederen: verpakkingen, tweedehandsspullen,...of via de buren. Ze komen nooit zomaar binnenvliegen.
Woon je in een risicobuurt, dan kan je best altijd de goederen die je aankoopt goed controleren vooraleer je ze mee naar binnen neemt. Vergeet niet dat kakkerlakken eerst klein zijn (zo groot als een mier) voordat ze hun afschrikwekkende gestalte aannemen. Elk beestje dat je tegenkomt in een verpakking, hoort daar niet te zijn.

Winkels en voedingszaken kunnen weinig preventief werken. Constante monitoring is
noodzakelijk. Ik verwijs naar mijn ongediertebestrijdingplan op de website.

Als je denkt dat de buren er last van hebben, zorg dan dat hun vuilzakken niet voor jou gevel staan en hou de vensters langs die kant dicht als zij hun ramen open hebben staan.

In appartementsblokken is preventie een probleem, wegens teveel mogelijkheden. De syndicus kan natuurlijk altijd een rondvraag organiseren en vervolgens tijdig maatregelen nemen.

Kakkerlakken zijn warmteminnende diertjes  en komen zelden voor in kelders (uitgezonderd de Oosterse kakkerlak). Ze hokken samen in groepjes die men kan herkennen aan de grote hoeveelheid stipjes (lees: strontjes) die worden afgezet buiten de groep.
De eerste plaats voor een infestatie is de keuken. Check de warme plaatsen: motor van de ijskast, koffiemachine, microgolf, ... Later worden ook beschutte plaatsen gebruikt zoals kastscharnieren, allerhande spleetjes, onder de spoelbak, enz..

Er bestaan effectieve lijmvallen in de handel die je op risicoplaatsen kan uitleggen. Is de
infestatie klein of beginnend, kunnen deze vallen een oplossing bieden.

Tegenwoordig kan je via het internet makkelijk aan foto's geraken om dit ongedierte te
herkennen. Tenslotte is niet elke kever die binnen sukkelt, een kakkerlak.
In 99% van de gevallen gaat het over de Germaanse of Duitse kakkerlak.

Tip: wacht nooit af. Kakkerlakken zijn blijvers. Hoe warmer de woning, hoe sneller de
uitbreiding. Zonder paniek, de nodige maatregelen nemen en op tijd een
bestrijdingsfirma bellen, is de boodschap.

Contact   Home   Info en bestrijding